Jaki ser do carbonary

Jaki ser do carbonary

Jaki ser najlepiej wybrać do carbonary?

Najbardziej autentycznym serem do carbonary jest Pecorino Romano, jednak powszechnie dopuszczalnym i równie popularnym wyborem jest połączenie Pecorino Romano oraz Parmigiano-Reggiano. Połączenie tych dwóch typów sera zapewnia daniu oryginalny włoski smak oraz właściwą konsystencję kremowego sosu.

Dlaczego Pecorino Romano to autentyczny wybór?

Carbonara to jedna z klasycznych potraw włoskiej kuchni, pochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym. We włoskiej tradycji kulinarnej ‒ szczególnie tej rzymskiej ‒ króluje właśnie Pecorino Romano. Jest to ser owczy o intensywnym, ostrym smaku i specyficznym aromacie. Ma doskonałe właściwości topnienia, dzięki czemu idealnie łączy się z żółtkiem jajka, tworząc autentyczny sos carbonara.

Właściwości Pecorino Romano:

  • wytwarzany z mleka owczego,
  • dojrzewa około 8 miesięcy,
  • jest lekko słony i pikantny,
  • wykazuje dobre właściwości emulgacyjne – dzięki temu sos staje się naprawdę kremowy.

Połączenie Pecorino Romano i Parmigiano-Reggiano – czy to dopuszczalne?

Skorzystanie z mieszanki Pecorino oraz Parmigiano (parmezanu) jest nadal uważane za autentyczne, a wręcz stosowane powszechnie nie tylko w Italii, ale także za granicą. Parmigiano-Reggiano jest łagodniejszy i delikatnie orzechowy, co pozwala nieco zniwelować intensywnie słone cechy Pecorino.

„Dodanie Parmigiano-Reggiano do carbonary to świetny sposób, by złagodzić smak Pecorino, szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za zbyt intensywnym serem owczym.” – cytat pochodzi z popularnego włoskiego serwisu kulinarnogo Giallo Zafferano.

Dlaczego warto użyć mieszanki Pecorino z Parmigiano?

  • uzyskujemy subtelniejszy smak,
  • łatwiej o emulgację sosu,
  • kremowość potrawy staje się jeszcze bardziej wyrafinowana.

Praktyczne porady – tego unikaj!

Przygotowując carbonarę, unikaj wszelkich gotowych i tartych produktów imitujących oryginalne sery. Zwłaszcza popularne paczkowane mieszanki w supermarketach mogą zepsuć smak Twojej potrawy. Unikaj również serów takich jak cheddar, gouda czy mozzarella ‒ ich konsystencja i charakterystyczny smak nie nadają się do tego konkretnego dania.

„Do carbonary nigdy nie używaj serów żółtych o zbyt łagodnym i mało wyrazistym smaku – efekt będzie bardzo daleki od tego, co można nazwać prawdziwą carbonarą.” – powiedziała słynna szefowa włoskiej restauracji z Rzymu cytowana na łamach włoskiego magazynu kulinarnego Cucina Italiana.

Podsumowanie – najlepsze sery do carbonary

Jeśli zależy Ci na autentyczności, sięgnij po Pecorino Romano. Jeżeli jednak preferujesz mniej intensywne smaki, spróbuj połączenia Pecorino z Parmigiano-Reggiano. Pamiętaj jednocześnie, by zawsze wybierać jakościowe, oryginalne włoskie produkty. Dzięki temu Twoja carbonara odkryje przed Tobą pełnię swojego włoskiego charakteru, zapewniając wyjątkowe doznania kulinarne.

może ci się spodobać