Jabłka w Polsce uprawia się przede wszystkim w centralnej i południowo-wschodniej części kraju, gdzie panują najlepsze warunki klimatyczne i glebowe dla sadownictwa. Największym zagłębiem sadowniczym jest Mazowsze – szczególnie okolice Grójca i Warki, znane jako „jabłkowe serce Polski”. Oprócz tego znaczące plantacje można znaleźć w rejonie Sandomierza, na Lubelszczyźnie oraz w rejonie Łącka i na Podkarpaciu.
Najważniejsze regiony uprawy jabłek
Mazowsze – serce polskiego sadownictwa
Województwo mazowieckie, zwłaszcza powiat grójecki, od wieków znane jest z upraw jabłoni. Region ten określany jest często mianem „największego sadu Europy”, ponieważ skupia największą liczbę gospodarstw sadowniczych w kraju. Według danych statystycznych z ostatnich lat to właśnie z tego obszaru pochodzi ponad 40% krajowej produkcji jabłek.
„Grójeckie jabłka to marka sama w sobie – ich jakość i smak są rezultatem kombinacji odpowiedniego klimatu, tradycji oraz doświadczenia sadowników.”
Lubelszczyzna i okolice Sandomierza
Kolejnym znaczącym ośrodkiem produkcji jabłek jest Lubelszczyzna i Ziemia Sandomierska. Umiarkowany klimat i lessowe gleby sprzyjają tu rozwojowi sadownictwa. W rejonie tym szczególnie popularne są odmiany deserowe i eksportowe, ponieważ owoce charakteryzują się wyjątkowym kolorem i trwałością. Obszar ten często określa się mianem „sandomierskiego zagłębia jabłkowego”.
Podkarpacie i Małopolska
Choć Podkarpacie nie dorównuje Mazowszu pod względem powierzchni sadów, ma długą tradycję sadowniczą. W dolinach rzek i w okolicach Łącka produkuje się jabłka o wyjątkowym smaku, często pochodzące z mniejszych, rodzinnych gospodarstw. Właśnie tutaj narodziła się marka Jabłko Łąckie, posiadająca certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego w Unii Europejskiej.
Ciekawostki o polskich jabłkach
- Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i jednym z największych eksporterów na świecie.
- Każdego roku z Polski trafia na rynki zagraniczne nawet kilka milionów ton owoców – głównie do krajów europejskich.
- Najpopularniejsze odmiany to: Szampion, Idared, Ligol, Gala, Golden Delicious oraz Jonagored.
„Polskie jabłka są znane z doskonałego smaku i aromatu, który zawdzięczają wyjątkowemu klimatowi – połączeniu słonecznych dni i chłodnych nocy.”
Podsumowanie
Uprawa jabłek w Polsce to nie tylko tradycja, ale i ogromny sektor gospodarki. Od Mazowsza po Podkarpacie, sadownicy wykorzystują różnorodność klimatyczną i glebową kraju, tworząc produkty cenione zarówno w kraju, jak i za granicą. Polska pozostaje niekwestionowanym liderem w produkcji jabłek w Europie.











